Resveratrol zlepšuje fyzickou výkonnost
12.02.2010, 20:33, Jan Lichnovský
Po provedených testech s resveratrolem a jeho vlivu na vznik obezity bylo v experimentální studii na myších zjištěno, že resveratrol zvyšuje fyzickou výkonnost.
Běžná laboratorní myš je schopna běžet asi 1 kilometr, než padne vyčerpáním. Ale myši, kterým byl podán resveratrol byly schopny uběhnout dvojnásobnou vzdálenost. Byla rovněž u nich zjištěna nižší tepová frekvence, výkonnost svalových buněk obvyklá u svalových buněk trénovaných sportovců. Tuto studii publikoval Johan Auwerx a kol. z Institutu pro genetickou, molekulární a buněčnou biologii v Illkirch, ve Francii. Předpokládájí, že stejný mechanismus funguje pravděpodobně i u lidí. Důvodem pro provedení této studie bylo předcházející zjištění, že resveratrol by mohl spustit genetický mechanismus, který chrání myši proti degenerativním nemocem a prodlužuje délku jejich života.
Auwerx rovněž zjišťoval, zda je resveratrol schopen komenzovat vysokokalorickou dietu s vysokým obsahem tuků. On a jeho kolegové potvrdili, že při vysokých dávkách resvevratrolu si myši udržely stejnou váhu a u žádné z nich se nevyvinul metabolický syndrom.
Vědci předpokládají, že výsledky jsou způsobeny značně zlepšenou výkonností a funkčností mitochondrií po podání resveratrolu.