Překvapující příčina rakoviny kůže

24.02.2013, 13:44, Jan Lichnovský

   Obecně řečeno příčina vzniku rakoviny kůže zůstává neznámá. Je nám doporučováno, abychom se vyvarovali pobytu na slunci, chránili se před UV zářením a používali toxické opalovací krémy. Ale nikdo nemá zájem, abychom se dověděli o novém zdroji UV záření  a to jsou kompaktní fluorescenční žárovky (CFL).

    


   Možná příčina vzniku rakoviny kůže může být přímo u vás doma nebo v kanceláři. Vystavení kůže záření kompaktní fluorescenční žárovky může vést k předčasnému stárnutí kůže a k riziku vzniku rakoviny kůže - melanomu včetně.

   Skryté nebezpečí číhá na každého, kdo je v blízkosti asi půl metru od těchto žárovek. Výzkumní pracovníci ze Stony Brook University zjistili, že tyto žárovky vyzařují význammné množství UVC a UVA záření. Tato studie byla zveřejněna v časopise Photochemistry a Photobiology.

   Vědci pod vedením Miriam Rafailovich sbírali CFL žárovky z celého Long Island, New York, k měření množství UV záření pocházející z těchto žárovek. Byli znepokojeni, že mnoho žárovek postrádalo dostatečnou ochrannou vrstvu fosforu - což bylo příčinou úniku UV záření.

   Rafailovich říká: "kožní buňky vystavené fluorescenčním emisím byly stejně poškozeny jako ty vystavené UV záření", pokud byly umístěny v jejich těsné blízkosti. (vzdálenost menší než cca půl metru od žárovky). Všechny žárovky, bez ohledu na výrobce, testované v laboratorních podmínkách ukázaly, že může dojít k poškození buněk stejným způsobem, jako u UV záření pocházejícího ze slunce.

   Základní opatření - přestat kupovat fluorescenční žárovky.

   Tato studie byla provedena pod dojmem zpráv z Izraele, kde byl zjištěn zvýšený výskyt rakoviny kůže na kolektivní farmě, na které začali používat osvětlení fluorescenčními žárovkami.

   Zářivkové světlo je mnohem nebezpečnější než slunce

   UV světlo přichází ve třech variantách: UVA, UVB a UVC. V kožních buňkách UVA vytváří reaktivní kyslík, který může proniknout do kůže. Venkovní sluneční svit vystavuje osoby UVA a UVB záření. Učinky UVC záření ve venkovních podmínkách jsou zanedbatelné na rozdíl od vnitřních prostor, kde jsme blíže zdroji záření. UVC záření poškozuje DNA, což by mohlo podnítit zákaz výroby těchto škodlivých žárovek. Bude to ale problém, protože výroba fluorescenčních žárovek přináší mnohem větší zisky než výroba klasických žárovek.

Takže jaké je řešení? Koupit LED světla, které neobsahují žádnou rtuť a jsou výrazně více energeticky účinnější než obě - žárovky a zářivky. Jsou dražší, ale investice se vrátí do dvou let - a to díky úsporám za elektřinu (a budou svítit déle, protože jejich životnost je 50.000 hodin !).

 

Autor: Blanche Levine

 

Volně přeložil: Jan Lichnovský

 

 

 
« Zpět