Cukr může být špatný ale toto sladidlo je daleko vražednější

04.01.2010, 22:00, Jan Lichnovský

Vysoké množství fruktozy jako sladila může být zdraví nebezpečné.


   Vědci poprvé prokázali, že fruktoza, sladidlo, používané v tisísích potravinách a nealkoholických nápojích podněcuje
poškození lidského metabolismu a podporuje vznik obezity.
Fruktoza získávána většinou z kukuřice může způsobit nebezpečnou tvorbu tuku kolem životně důležitých orgánů a je schopna vyvolat časná stadia cukrovky a kardiovaskulárních chorob.
   Více než 10 týdnů 16 dobrovolníků bylo na kontrolované dietě obsahující velké množství fruktozy. Jejich organismus začal produkuvat nové tukové buňky v okolí srdce, jater a dalších orgánů trávicího traktu. Byly zjištěny rovněž metabolické změny vedoucí ke vzniku cukrovky a kardiovaskulárních chorob. Jiná skupina dobrovoníků, která užívala stejnou dietu, ale místo
fruktozy užívala glukozu tyto problémy nevykazovala.

Zdroj:
Grist December 15, 2009
J Clin Invest 2009
Times Online 2009

 
« Zpět