Čeká nás období viróz a chřipky...

01.10.2017, 12:30, Jan Lichnovský

Podzimní plískanice jsou spjeny s nárůstem zejména viróz a čeká nás jako každoročně dříve nebo později chřipková epidemie. Jak se preventivně chránit a snížit riziko onemocnění ?


Jako každý podzim přichází období častějších nachlazení, které vyvrcholí chřipkovou epidemií.

Je doporučováno vždy očkování proti chřipce, jenomže onemocnět můžeme i z jiných příčin. Virů je celá řada. Jak se tedy chránit, abychom neonemocněli ihned při krátkém kontaktu s nemocnou osobou v dopravním prostředku, na úřadě apod. ?

S přibývajícím podzimem úbývá slunečního svitu a naše zásoby vitamínu D se snižují. Podle vědců je to jedna z příčin zvýšené náchylnosti na nejrůznější nachlazení v tomto období. Vitamín D totiž hraje nezastupitelnou roli nejen v prevenci osteoporozy, ale je velmi důležitý pro správnou funkci našeho imunitního systému.

Beta glukany mají obecně imunomodulční účinky. To znamená že pomáhají srovnat oslabenou imunitu. Užívání je monžné dlouhodobě. Výrobců beta glukanů je celá řada. Já používám beta glukany od anglické firmy Lamberts. Jednak s nimi mám dobré letité zkušenosti a jednak jejich produkt Beta Glucan Complex obsahuje kromě beta glukanů ještě vitamín C, selen, zinek a 1000 IU vitamínu D.

Moje základní podzimní sestava tedy obsahuje 1 tbl Beta Glucan Complex a 1 tob Vitamínu D (1000 IU ) denně.

Při  prvních náznacích infekce dávky okamžitě (!) zvyšuji a přidávám vyšší dávky rovněž vitamínu C.

Imunitě rovněž prospívají probiotika a prebiotika. Rozpustná a nerozpustná vláknina. V oblibě je také Echinacea. Skvělé je domácí kysané zelí. Na něm naše babičky v pohodě přečkaly zimní měsíce.

Pokud možno omezte dlouhodobý stres, který vysiluje organismus a potažmo také imunitu. Dostatek spánku a odpočinku je nezbytný. Celkově organismus musí být v rovnováze, jinak žádné doplňky nepomohou..

Přeji příjemné podzimní dny !

 

MUDr Jan Lichnovský

 
« Zpět