Zelené potraviny

07.01.2010, 16:31, Jan Lichnovský

 Zelené potraviny jako je spirulina, chlorela a zelený ječmen jsou zdraví velmi prospěšné pro svůj obsah životně důležitých vitamínů, minerálů, esenciálních mastných kyselin a antioxidantů. Jejich účinky jsou někdy překvapivé....
 


 Zelené potraviny

Victoria Dolby Toews, MPH
(2009)

 

Termín zelené potraviny obsahuje rostliny bohaté na chlorofyl. Tato kategorie zahrnuje jedéé mikro-řasy sirulina a
chlorella a obilniny ječmen a pšenici (rostliny, nikoliv semena). Rozrůstající se výzkumy ukazují, že tyto zelené "fytonutrienty" představují impozantní obranu proti širokému spektru nemocí od zhoubných nádorů a cukrovky až po hepatitidu a HIV.
Velké množství chlorofylu v zelených potravinách vysvětluje do značné míry jejich nutriční hodnotu. Chlorofyl je pigment, který dává rostlinám a řasám jejich zelenou barvu a hraje klíčovou roli v přeměně světla na energii. Protože jeho molekulární struktura je překvapivě podobná struktuře hemoglobinu, rozvádějícímu kyslík do tkání živočichů, chlorofyl bývá nazýván
"zdrojem životní síly zeleného království"
Chlorofyl se váže na několík známých a potenciálních karcinogenů včetně polycyklických aromatickýxh hydrouhličitanů v tabákovém kouři, heterocyklických aminů v mase a aflatoxinu-B1. Vazbou s nimi zabraňuje poškození buněk v těle, což by jinak mohlo mít vlív na vznik zhoubných nádorů.
Ve zvířecím modelu, aflatoxinem vyvolaný růst zhoubného nádoru jater byl potlačován v přítomnosti chlorofylu (1). U lidí suplementace chlorophyllinem - ve vodě rozpustným derivátem chlorofylu - signifikantně redukuje v moči hladiny sloučenin ukazujících na riziko vzniku nádoru jater.(2)

Spirulina

Spirulina je někdy považována za nejbohatší a nejkomplexnější zdroj životně nutných živin. Obsahuje v hojném množství proteiny, B vitaminy, minerály, esenciální mastné kyseliny a antioxidanty. Její antioxidační, antibakteriální, antivirové, protinádorové, protizánětlivé a anti-diabetické účinky byly zdokumentovány v klinických studiích. (3,4)
Účinkuje rovněž jako prebiotikum, podporující růst zdraví prospěšných bakteriíí v tlustém střevě.

Spirulina může rovněž hrát významnou roli v prevenci kardiovaskulárních chorob. V nedávné klinické studii snížila krevní tlak a hladinu triglyceridů a LDL cholesterolu v krvi. (5)
Podle dvojitě-slepé, plecebo-kontrolované studii, spirulina může být efektivní při léčbě alergické rýmy. Může zlepšovat nosní průchodnost, snižovat nosní sekreci, kongesci a svědění. (6)

Spirulina je slibná rovněž jako tonikum pro jaterní tkáň. Nedávná studie 60 osob s různými formami poškození jater ukazala, že může mít protektivní vliv na jaterní buňky a zabránit progresi hepatitidy v jaterní cirhózu.(7)

Chlorela

Denní suplementace chlorelou prokázala snížení krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu, zlepšenou hojivost ran, zlepšenou obranyschopnost imunitního systému a zlepšení kvality života u lidí trpící fibromyalgiemi (8,9)

Rovněž se ukazuje, že chlorela je efektivní v prevenci peptického vředu (10)

Literatura:
(1) Carcinogenesis. 2007,28(6):1294-1302
(2) Proc Natl Acad USA. 2001: 98(25):14601-6
(3) Curr Pharm Biotechnol. 2008 Oct:9(5):400-5
(4) J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2004:50(2):129-36
(5) J Med Food. 2009 Feb:12(1):15-20
(6) Eur Arch Otorhinolaryngol. 2008 Oct:265(10)1219-23
(7) Lik Sprava. 2006,6:89-93
(8) Best Pract Clin Rheumatol. 2003,17(4):667-83
(9) Altern Ther Health Med. 2001,7(3):79-91

(10)Planta Med.1997,63(5):465-6



 

 
« Zpět