Granátové jablko v prevenci arthrosy

06.07.2016, 15:30, Jan Lichnovský

Arthrosa je degenerativní onemocnění kloubů. Dochází u ní k opotřebování kloubní chrupavky,  postupnému  omezení hybnosti a silné bolestivosti kloubů. Podle výzkumů může extrakt z granátového jabka přišpívat k prevenci poškození chrupavky svými protizánětlivými a antioxidačními účinky.


Studie publikovaná v Journal of Nutrition  se zaměřila na schopnost extraktu z granátového jablka ovlivnit interleukin-1b (IL-1B), prozánětlivý protein, který hraje klíčovou roli v odbourávání chrupavky u arthrosy .

S použitím lidské chrupavy zasažené arthrosou vědci použili vodní roztok  výtažku z granátového jablka k pokusu in vitro. Zjistili protektivní účinek extraktu a kromě již známých antioxidačních vlastností i protizánětlivý efekt granátového jablka.

IL-1B způsobuje kromě jiného i produkci dalších zánětlivých mediátorů včetně mataloproteáz matrix (MMP), které silně ovlivňují enzymy podílející se na přestavbě tkání. Výsledkem je degradace chrupavky a poškození kloubů.

Závěrem studie je, že extrakt z granátového jablka omezuje aktivitu enzymů MMP v buňkách chrupavky a tím chrupavku chrání před dalším poškozením.

 

MUDr Jan Lichnovský

 
« Zpět