12 potravin, které mohou přirozeně snižovat krevní tlak

10.11.2016, 17:43, Jan Lichnovský

Vysoký krevní tlak, známý také jako hypertenze, postihuje jednoho ze tří Američanů a výrazně zvyšuje riziko vzniku život ohrožujících onemocnění, jako je srdeční infarkt, mrtvice, aneurysma a onemocnění ledvin.


Mezi rizikové faktory vzniku hypertenze patří fyzická nečinnost, obezita, kouření, stres a špatné stravovací návyky. Lékaři běžně nabízejí celou řadu léků regulujících vysoký krevní tlak, ty však mají vážné vedlejší účinky, včetně slabosti, bolesti hlavy, otoků, zarudnutí a dýchacích potíží.

Existuje však mnohem bezpečnější způsob, jak snížit krevní tlak.
Krevní tlak lze často snížit změnou životního stylu jako je pravidelné cvičení, zvládání stresu a - co je nejdůležitější – změnou výživy. Potraviny uvedené níže vám mohou pomoci výrazně snížit krevní tlak přirozenou cestou.
Pokud jsou potraviny správně používány, může se toto vlastně rovnat účinkům léků užívaných na snížení krevního tlaku. (Samozřejmě, nikdy byste neměli přestat se svou předepsanou medikací, aniž byste se nejdříve poradili s lékařem). Nyní pojďme na dobrou věc... a objevujme nejefektivnější antihypertenzní potraviny přírody.

 

Kešu a mandle
Oba tyto ořechy jsou bohaté na hořčík, který představuje základní minerální látku, která hraje klíčovou roli při podpoře normálního tlaku. Nízká hladina hořčíku je spojena s vysokým krevním tlakem, a stupňování příjmu hořčíku může způsobit , že hodnoty vysokého krevního tlaku jsou redukovány, jak zjistila měření. Jedna miska kešu oříšků a mandlí vám dává dobrých 360 miligramů hořčíku z obecně doporučené dávky 310 až 420 miligramů na den, jak radí Institut Linuse Paulinga. A ještě je zde bonus - požívání mandlí zvyšuje hladinu serotoninu (přenašeče nervových vzruchů). Jeho zvýšená hladina zvyšuje pocity dobré nálady, a to může pomoci zmírnit pocity stresu a úzkosti, které mohou přispět k hypertenzi.

 

Červená řepa
Tato purpurová kořenová zelenina je nabita dusičnany. Ačkoliv mnozí lidé jsou zvyklí uvažovat o dusičnanech jako o nebezpečných, nepřirozených konzervačních látkách, tyto se vyskytují přirozeně v těle. Klíčovým faktorem je to, že sloučenina se převede na karcinogenní nitrosaminy, které jsou produkovány, když jsou dusičnany přehřáté - jako je tomu v případě smažené slaniny a cigaretového kouře.
Ale když jsou převedeny na prospěšný oxid dusnatý, výsledkem je, že krevní cévy, jsou rozšířené a uvolněné - což má za následek snížený krevní tlak. Účinek může být dramatický; Studie ukazují, že šťáva z červené řepy může snížit krevní tlak až o 10 mmHg během několika hodin. (Jestli se Vám zdá tato hodnota10 mm Hg ne příliš významná, pak pamatujte: Pokles pouhých 5 mm Hg může způsobit 14-ti procentní snížení šance na fatální mozkovou příhodu - což je skutečně významné).

 


Kurkuma
Jasně žluté koření na vaření, běžně používané v kari, dostává svou léčebnou sílu ze silné antioxidační a protizánětlivé látky zvané kurkumin. Výzkum ukázal, že podávání kurkuminu zvyšuje cirkulující oxid dusnatý až o 40 procent v průběhu čtyř týdnů.
Klinická studie prokázala, že použití 500 miligramů kurkumy třikrát denně způsobilo velký pokles krevního tlaku u pacientů se zánětem ledvin. Vzhledem k tomu, že kurkuma se do těla špatně vstřebává, mnozí odborníci na přírodní medicínu ji doporučují užívat s černým pepřem, aby se zvýšila biologická dostupnost.

 

Kapusta
Kapusta je něco jako nutriční superstar současnosti, je doporučována jak dietetiky, tak praktickými lékaři. A tato zelená, listová superpotravina je bohatá nejen na hořčík, ale i na draslík - další zásadní přispěvatel ke zdravému krevnímu tlaku. Není bez zajímavosti, že hořčík má účinky, snižující krevní tlak a ty jsou umocněny účinky draslíku, což způsobuje, že tyto dva minerály se stávají daleko účinnější, pokud se užívají dohromady.Kapusta také obsahuje seriozní množství vitamínu C, který dokonce ještě zesiluje účinek obou minerálů. Vzhledem k tomu, že kapusta je bohatá na tuto trojici prospěšných stopových prvků, získala si své místo mezi „přírodními bojovníky“ proti hypertenzi.

 

Rybí tuk
Rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které prospívají srdečnímu zdraví. Takže není žádným překvapením, že doplňování rybího tuku je účinná přírodní léčba vysokého krevního tlaku. Hlavní důvod, proč je rybí tuk tak účinný, je vyváženost mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami, poněvadž strava bohatá na omega-6 mastné kyseliny může působit prozánětlivě. Americký způsob stravování je, bohužel, založen na nevyváženém poměru těchto kyselin, a to ve prospěch Omega-6 mastných kyselin v nezdravém poměru 16:1. Snížení tohoto poměru na 4: 1 je spojeno se 70-ti procentním poklesem úmrtnosti z důvodu kardiovaskulárních chorob. Konzumace tučnějších ryb a zároveň omezení příjmu rostlinných olejů, které jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny, může pomoci vytvořit rovnováhu, redukovat zánět a snížit krevní tlak.

 

Česnek
Tajemství česneku a jeho schopnosti snižovat krevní tlak je jeho vysoký obsah alicinu, což je sloučenina síry uvolněná vždy, když je stroužek česneku sekán, drcen nebo žvýkán. Ve studii publikované v Pákistánu (Journal of Pharmaceutical Sciences), vědci zjistili, že česnek, když je konzumován denně po dobu šesti měsíců, funguje stejně dobře jako farmaceutické léky na snížení krevního tlaku.
Česnek je přínosem pro zdraví srdce, ale neprospívá dechu - aby se zabránilo ofenzivnímu dechu, někteří odborníci pro přírodní zdraví doporučují pít citrónovou šťávu nebo jíst jablko bezprostředně po požití česneku.

 

Granátové jablko
Má svěží šarlatově zbarvená semena a šťávu uvnitř ovoce a povrch, který vypadá jako kůže. Plody jsou vynikajícím zdrojem antioxidačních polyfenolů, včetně taninů, antokyanů a kyseliny ellagové. Vědci se domnívají, že toto je klíčem ke schopnosti granátového jablka potlačit nežádoucí oxidaci LDL a k léčbě vysokého krevního tlaku.

Ve studii publikované v časopise Atherosclerosis vědci zjistili, že konzumace šťávy z granátových jablek by mohla snížit "lepivost" krevních destiček a snížit krevní tlak. V jiné studii, pacienti s blokádou v karotické arterii konzumovali šťávu z granátového jablka denně po dobu tří let - a byl u nich prokázán pokles krevního tlaku, spolu s 30-ti procentním úbytekm aterosklerotických plátů.

 

Extra panenský olivový olej (EPOO)
Jako nejméně zpracovaná forma olivového oleje, EPOO je bohatým zdrojem prospěšných mononenasycených mastných kyseliny a antioxidantů. Ve studii 2000 zveřejněné v časopise Archives of Internal Medicine vědci zjistili, že každodenní užívání asi čtyř polévkových lžic EPOO dovoluje hypertenzním pacientům snížit dávky svého předepsaného léku na tlak krve o 50 procent. Naproti tomu skupina pacientů, které byl podáván slunečnicový olej snížila své dávky léků o pouhá 4 procenta.

 

Stevia
Ačkoli stevia neposkytuje rychlé a dramatické výsledky jako šťáva z červené řepy a může trvat měsíce i roky, než se dostaví pozitivní účinky na krevní tlak, může být prospěšné, pokud stevii používají hypertonici v dlouhodobém horizontu namísto cukru.

 

Vitamin K2
Bylo zjištěno, že v plnotučných mléčných výrobcích, jako je máslo, sýry a plnotučné jogurty, může vitamin K2 přispět k odstranění vápníku z krevních cév, čímž se snižuje tuhost tepen. Výzkum stále pokračuje, ale již existuje důkaz, že konzumace mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku může zlepšit zdraví cév, což je potažmo přínosem pro krevní tlak. Pokud Vám konzumace plnotučných mléčných výrobků nevyhovuje, můžete si vzít vitamín K2 jako doplněk stravy.

 

Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje velké množství katechinů - polyfenolů, které podporují zdravý krevní tlak. V meta-analýze klinických studií publikovaných v roce 2014 ve vědeckých zprávách, autoři připisují zelenému čaji významné snížení krevního tlaku u pacientů s hypertenzí.
Stejně jako šťáva z červené řepy a kurkumin, i zelený čaj zvyšuje oběh oxidu dusnatého, což způsobuje, že krevní cévy se roztahují a uvolňují se. Čínská Studie z roku 2004, zveřejněná v časopise Archivy interní medicíny (Archives of Internal Medicine), do které se zapojilo 1 507 mužů a žen, prokázala, že pití - třeba jen půl šálku zeleného čaje denně - by mohlo snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku o téměř 50 procent.

 

Zelená káva
Pokud zelený čaj může snížit krevní tlak, proč ne zelená káva? Ve srovnání s praženou kávou, zelená (nepražená) káva obsahuje větší množství prospěšné chlorogenové kyseliny, která by jinak byla zničena v procesu pražení. Studie prokázaly, že zelený kávový extrakt může snížit krevní tlak až o 8 procent - ale jen u těch, kteří mají vysoký krevní tlak jako prvotní problém.

 

 

Autor: Lori Alton

 
« Zpět